Malzemeler : 10 kg salçalık doğal domates (tahmini 1 kg salça çıkar) (sulu domateslerin salçası az olur armut tipi dolgun domates almakta fayda var ama tombul domateste lezzetli olur karar sizin)
en fazla 6 yemek kaşığı kristal kaya tuzu salçayı uzun süre saklayacaksak tuzu fazla atmakta fayda var
kavanozların üstüne doldurmak için zeytinyağı
Yapılışı: Domatesleri iyice yıkayıp temizleyip bir kaç parçaya bölelim, büyükçe bir tencereye koyalım ben 5 er kg luk 3 tencereye böldüm kaynama payı bırakarak, kaynayıp yumuşayıp dağılmaya başlayınca altını söndürelim,soğuduktan sonra süzgeçten geçirip suyunu süzelim, posasını tekrar tencereye koyup kısık ateşte sık sık karıştırarak göz göz kabarana kadar kaynatalım iyice koyulaşıp etrafa sıçramaya başlayınca tuzu ekleyelim ve kapatalım. Salçayı geniş plastik olmayan bir kaba döküp üstünü toz toprak olmasın diye tülbent ya da tül şemsiye ile örtüp güneşe koyalım, kabuklanıp küf olmasın diye günde 2 kere karıştırarak kıvam almasını sağlayalım bu da 4-5 günü bulacaktır, kıvam gelince üzerlerinde 1 cm boşluk kalacak şekilde cam kavanozlara doldurup ( yarım kg luk kavanozlar kullanım açısından daha kolaydır salça bozulmadan tüketilir) sıkıca bastıralım arada hava kalmasın, 1 cm boşluğa da havayla teması kesmek için zeytinyağı doldurup kapakları sıkıca kapatalım.
Afiyet olsun
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder