Yapılışı:
- Sütçüden alınan süt kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır soğuyunca üstünde oluşan kaymaklar süzgeçe toplanır, (kaymak tereyağ için yeterliyse hemen yapılır)
- Ağzı kapalı kase ile buzluğa atılıp orada biriktirilip hepsi birden yapılır, (ben 3-4 hafta biriktirip öyle yapıyorum)
- Kaymaklar dolaptan çıkarılıp çözdürülür,
- Çözülmüş kaymaklar robota atılır üstüne tahmini 2 bardak oda sıcaklığında su eklenir,
- 4-5 dk çevrilip süzgeçten tencereye süzülür (süzülen suyu dökmeyin tencerede kaynatıp 1 lt ye 1 limon yada 1 yemek kaşığı sirke denk gelecek şekilde kestirip lor peynir yapabilirsiniz, ayrıntısı evde peynir yapımı kategorisinde anlatılacaktır)
- Süzgeçte kalan yağlar su ile yıkanarak sütten arındırılır,
- Tahta kaşıkla karıştırarak içindeki suyun çıkması sağlanır,
- Temiz bir bez üzerine alınır kalan suyundan arındırılır,
- Tereyağımız olmuştur.
- Tuzlu isterseniz bu aşamada kaya tuzu ilave edip karıştırabilirsiniz
Not: Süt kaynadıktan sonra 1 gün dolapta bekletilirse daha fazla kaymak tutar
Afiyet Olsun
ellerinize sağlık
YanıtlaSil