1 Mayıs 2015 Cuma

Tereyağ Yapımı ( Evde )


Yapılışı: 

  1. Sütçüden alınan süt kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır soğuyunca üstünde oluşan kaymaklar süzgeçe toplanır, (kaymak tereyağ için yeterliyse hemen yapılır)
  2. Ağzı kapalı kase ile buzluğa atılıp orada biriktirilip hepsi birden yapılır, (ben 3-4 hafta biriktirip öyle yapıyorum) 
  3. Kaymaklar dolaptan çıkarılıp çözdürülür, 
  4. Çözülmüş kaymaklar robota atılır üstüne tahmini 2 bardak oda sıcaklığında su eklenir,
  5. 4-5 dk çevrilip süzgeçten tencereye süzülür (süzülen suyu dökmeyin  tencerede kaynatıp 1 lt ye 1 limon yada 1 yemek kaşığı sirke denk gelecek şekilde kestirip lor peynir yapabilirsiniz, ayrıntısı evde peynir yapımı kategorisinde anlatılacaktır)
  6. Süzgeçte kalan yağlar su ile yıkanarak sütten arındırılır,
  7. Tahta kaşıkla karıştırarak içindeki suyun çıkması sağlanır, 
  8. Temiz bir bez üzerine alınır kalan suyundan arındırılır,
  9. Tereyağımız olmuştur. 
  10. Tuzlu isterseniz bu aşamada kaya tuzu ilave edip karıştırabilirsiniz


Not: Süt kaynadıktan sonra 1 gün dolapta bekletilirse daha fazla kaymak tutar

Afiyet Olsun


1 yorum: